Online foglalás

 
Nyitva Tartás
ÁPRILISTÓL - OKTÓBERIg
NyitólapPorta

A porta

Görbekörte Vendégház - Őrség

A kertben kemence, szalonnasütő, bográcsozási-, grillezési lehetőség van –szalonnasütő nyársakat, bográcsot, állványt, grillsütőt biztosítunk. A zárt pajtában kerékpárok tárolására van lehetőség.

A gyermekeket homokozó, hinta, mászóka várja, tollaslabda, homokozó készlet, gumilabda biztosított. Kevésbé jó időjárás esetére színesceruza készlet, kártyák, társasjátékok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Görbekörte Vendégház - Őrség

A vendégház apró veteményeskertjéből pedig mindig juthat valami az asztalra, ételbe: friss paradicsom, illatos - aromás fűszernövény, zsenge hagyma, rántani való tök, tejes-kukorica…

A házat hagyományos fajtájú gyümölcsfák veszik körbe: zabérőkörte, cigányalma, hosszúszilva, sózókörte, dránciszilva.

Görbekörte Vendégház - Őrség

A gyümölcsösben és a réten található „tókák” (jellegzetes helyi vízgyűjtő gödrök) a régi időkben az állatok itatására szolgáltak, ma a vízi-, vízparti növényvilág, a kétéltűek, vízi rovarok kiváló élőhelyei. Nappal az ékszerként tündöklő szitakötők, acsák röptében gyönyörködhetünk, a vízi rovarok táncát csodálhatjuk, este békakoncerteket hallgathatunk a partján. A nyári melegben a környék énekesmadarai is felüdülést adnak.

Görbekörte Vendégház - Őrség

A kertben seregély, széncinke, kerti rozsdafarkú fészkel, a barázdabillegető, a sárgarigó mindennapos vendég. Az öreg gyümölcsfák kérgén tarkaharkály, zöldküllő és csúszka kopácsol; a fészekrakási időszakban a búbosbanka is gyakori látogató. A kaszálóréten a védett haris jellegzetes reszelő hangját hallgathatjuk, kaszáláskor pedig gólyák kutatnak a levágott fűben szöcskék, sáskák után. A farakás környékén alkonyatkor kotorászó süncsaládra bukkanhatunk.

Görbekörte Vendégház - Őrség

Minden évszakban más arcát mutatja, mással hívogat a kert, a táj.

Áprilisban a fehér virágruhába öltözött gyümölcsfák, a kaszálón rózsaszínben illatozó henyeboroszlán, a hazatérő, fészküket-, párjukat kereső énekesmadarak dala, a tóka partján sárgálló mocsári gólyahír hívogatja a látogatókat.

Májusban a legszebb a táj, az Őrség és a vendégház környezete is. A vadvirágos kaszálóréten nem csak margarétát, boglárkát, harangvirágot vagy réti szegfűt találunk, hanem apró védett orchideafajokat is: sömörös kosbort és agárkosbort. Ez utóbbit a helyiek kakukkvirágnak nevezik - mivel virágzása egybeesik az első kakukkszó felcsendülésével. Ebben az időszakban a tókát mocsári nőszirmok sárga koszorúja öleli körbe.

Görbekörte Vendégház - Őrség

Tücsökmuzsikás nyári estéken a kakukkfű illatú szénaboglyák tövéből gyönyörködhetünk a tiszta csillagos égboltban. A nyár második felében a kaszálón kornistárnics kéklik és az őszi vérfű bordó fejecskéit lengeti a szél. Alattuk egy másik apró orchidea az őszi fűzértekercs bontogatja szirmait. A tóka partján orvosi kálmos, vízi hídőr látható, a gyümölcsösben őszi kikerics virít.

Ősszel az esőáztatta avar és föld illata, a párás - ködös reggelek, színes bogyós-, ízletes erdei gombás séták, szarvasbőgés hangjai csábítják a látogatót.

Szeretettel várunk hát mindenkit késő tavasztól kora őszig a vendégházunkban, aki szeretné megismerni az országnak ezt a gyönyörű szegletét, természeti- és épített környezetét, hagyományos értékeit.

Görbekörte Vendégház - Őrség

Gyümölcsösünk az Őrségi Nemzeti Park Nyitott kaszálógyümölcsösök hálózatának tagja, így oltóvesszőket tudunk biztosítani a régi gyümölcsfajtáinkról az ez iránt érdeklődőknek.

Görbekörte Vendégház - Őrség